În urmă cu 800 de ani, Toma de Aquino ne avertiza în legătură cu islamul

Toma de Aquino, privit ca unul dintre cei mai mari teologi şi filozofi ai Evului Mediu, ne-a lăsat o critică muşcătoare a islamului, bazată în mare parte pe caracterul şi metodele dubioase ale fondatorului său, Mohamed.După Aquino, islamul era atractiv pentru bărbaţii ignoranţi, brutali şi carnali şi se răspândea nu prin puterea argumentelor, sau a graţiei divine, ci prin puterea sabiei.

Dat fiind faptul că islamul a fost fondat şi s-a răspândit în secolul 7, Aquino – considerat de către catolici ca un sfânt şi un doctor al Bisericii – a trăit într-o perioadă mai apropiată de cea a lui Mohamed decât noi. Într-una dintre cele mai importante opere ale sale, voluminoasa Summa contra gentiles, pe care Aquino a scris-o între 1258 şi 1264, el a susţinut adevărul creştinismului faţă de alte sisteme de credinţă, inclusiv islamul.

Aquino a pus în comparaţie răspândirea creştinismului cu cea a islamului, spunând că în timp ce succesul timpuriu al creştinismului s-a datorat credinţei generalizate în minunile lui Iisus, răpândirea islamului a fost înfăptuită prin promisiunile plăcerilor senzuale şi prin violenţa sabiei. Mohamed i-a sedus pe oameni prin promisiunile plăcerilor carnale către care ne îmboldeşte senzualitatea cărnii. Învăţăturile sale conţin de asemenea precepte care erau în conformitate cu promisiunile sale şi el a dat frâu liber către plăcerea carnală.

O astfel de ofertă,  afirmă Aquino, este atractivă pentru un anume tip de persoane cu virtute şi judecată limitate.

În toate acestea, aşa cum era de aşteptat, el a fost urmat de bărbaţi carnali. Şi ca dovezi a adevărului doctrinei sale, el le-a pus în lumină doar atât cât putea fi priceput de capacitatea naturală a celor cu o foarte scăzută judecată. Cu adevărat, adevărurile pe care el le-a predicat le-a amestecat cu multe născociri şi cu doctrine de cea mai adâncă falsitate.

Metodele violente de răspândire a islamului erau în mod special neconvingătoare pentru Aquino, dat fiind faptul că el considera că utilizarea forţei nu dovedeşte adevărul pretenţiilor cuiva şi sunt mijloacele folosite în mod obişnuit de către oamenii răi.

Mai multe aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s