„Îndrumarul medical şi creştin despre viaţă al Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România”

Încercând să răspundă chemării stringente de reînnoire a neamului românesc, Federaţia Provita îşi propune să contribuie, alături de toţi cei pe care conştiinţa îi angajează în lupta pentru viaţă, la sprijinirea întoarcerii către Izvorul Vieţii a celor care L-au abandonat. O premiză indispensabilă – deloc un panaceu – o constituie buna informare, cu atât mai mult cu cât întreaga ideologie a „drepturilor sexuale şi reproductive” utilizează din plin manipularea de limbaj („produsul de concepţie”, în loc de embrion sau făt; „întreruperea sarcinii” în loc de omorârea fătului, şi multe altele) şi tendenţiozitatea în prezentarea datelor ştiinţifice.

Îndrumarul conceput de Dr. med. Christa Todea-Gross şi Preot prof. dr. Ilie Moldovan se adresează în primul rând acelora (preoţi, profesori de religie, credincioşi angajaţi în lucrarea pastorală şi misionară a Bisericii) care caută un ghid teologic şi medical în vederea realizării unor programe de cateheză şi asistenţă pastorală a familiilor în criză, sau pentru pregătirea tinerilor pentru căsătorie, dar el este  util oricui este interesat de o viziune creştin-ortodoxă asupra vieţii.

Nu au fost abordate aici decât o parte dintre temele pe care le presupune problematica vieţii. Venirea în existenţă a fiinţei umane (antropologia prenatală) este prezentată pe larg; întemeierea familiei prin căsătorie şi destinul ei este implicită; fiinţarea umană în extensia sa cantitativă (antropologia demografică) nu este abordată. Selecţia temelor a impus şi modul de abordare, preponderent teologic şi medical.

Ca orice demers de înţelegere a realităţii, lucrarea se referă la „fapte” (date medicale, experienţe umane) şi „valori” (sensuri teologice şi opţiuni morale): valorile dau semnificaţie faptelor, iar faptele testează valorile. O contribuţie remarcabilă, practic unică în literatura de limbă română, o reprezintă prezentarea comparată a problemelor medicale, atât din perspectiva concepţiei medicale secularizate, dominate de imperativul satisfacerii unei cereri de sănătate degrevate de implicaţii morale, cât şi din perspectiva unei concepţii medicale creştine, preocupate de integritatea somatică, psihică şi spirituală a oamenilor, în interdependenţa acestor dimensiuni. Ca ultim bastion al ideologiei iluministe a adevărului ştiinţific „neutru” valoric, lumea medicală secularizată este – dureroasă ironie – încă puţin dispusă să ia în considerare experienţele umane nefericite care îi subminează paradigma.

Dorim ca lucrarea de faţă, primul rod editorial al eforturilor Federaţiei Organizaţiilor Pro-Vita Ortodoxe din România, să constituie un instrument de orientare a celor care caută renaşterea „în Hristos şi în Biserică” a vieţii familiale şi a vocaţiei parentale.

CUPRINS
În loc de prefaţă
Introducere
Partea I – Concepţiile medicale moderne şi concepţiile medical–creştine privitoare la procreaţie
Cuvânt înainte
Capitolul I. Când începe viaţa? La fecundaţie sau la implantarea în uter a embrionului?
Capitolul II. Dezvoltarea embrionară şi fetală. Statutul embrionului
Capitolul III. Ciclul menstrual şi dereglările lui datorate contraceptivelor hormonale
Capitolul IV. Hormonii sexuali feminini naturali (estrogen şi progesteron) şi artificiali (pilula contraceptivă): sinteză şi mecanism de acţiune
Capitolul V. Metodele contraceptive şi abortive. Efectele secundare despre care nu se vorbeşte
Capitolul VI. Avortul sau pruncuciderea şi urmările lui
Capitolul VII. Sarcina cu risc crescut. Screening-ul şi diagnosticul prenatal. Avortul terapeutic
Capitolul VIII. Fertilizarea „in vitro”(FIV) şi diagnosticul genetic de preimplantare. Selectarea embrionilor sănătoşi şi „eliminarea” celor bolnavi
Capitolul IX. Homosexualitatea (inversiune sexuală / sodomie / perversiune sexuală)
Capitolul X. Bolile cu transmitere sexuală (BTS) şi Bolile proprii homosexualilor
Bibliografie
Partea a II-a – Darul sfânt al vieţii şi combaterea păcatelor împotriva acestuia. Aspecte ale naşterii de prunci în lumina moralei creştine ortodoxe
Anexă
Tirajul volumului este epuizat. Prin bunăvoinţa autorilor, cartea este disponibilă online, pentru documentare şi uz personal. Atenţie: Autorii păstrează toate drepturile asupra lucrării. Reproducerea neautorizată, multiplicarea sau vânzarea lucrării sunt strict interzise.

Descărcarea în format pdf de aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s