Lui Geert Wilders, preşedintele „Partidului pentru Libertate” i se înscenează un proces după reţeta oricărui totalitarism

Adică cu reclamaţii şi plângeri false, scrise de persoane care nu au cetăţenia olandeză, care nu cunosc limba, sau care sunt pur şi simplu analfabete şi habar nu au avut ce semnează – este concluzia unui raport ajuns în redacţia celui mai citit ziar olandez, De Telegraaf, care l-a şi publicat. Procesul a început pe 18 martie 2016 pentru presupuse delicte de „discurs al urii”, pentru care politicianul olandez a fost reclamat de 15.000 de persoane. Dintre cele 15.000 procurorii au reţinut 6.400 în baza cărora a fost demarat procesul. Numai  că există mari semne de întrebare şi faţă de acestea, iar apărarea a primit, după îndelungi tratative, din partea judecătorulu de caz aprobarea pentru a examina doar 15 reclamaţii.

Raportul publicat de ziar arată însă că „Acuzaţiile au fost adesea depuse de persoane lipsite de învăţătură, care nu vorbesc olandeza şi uneori chiar migratori mai în vârstă analfabeţi care habar nu aveau ce fac”.

Avocatul lui Wilders, Geert-Jan Knoops, a arătat că, de exemplu, persoane din afara unei moschei au venit cu hârtii despre care au pretins că sunt buletine de vot, iar cei de acolo au crezut că „votează” pentru Wilders, despre care habar nu aveau cine este. Atunci când a aflat de la avocat care este adevărul, unul dintre reclamanţii dintr-o astfel de situaţie a fost şocat să afle ce hârtie a semnat şi că Wilders e acuzat în baza acesteia, afirmând că el nu ştie cine este acesta.

Un alt semnatar a declarat că a primit la moschee hârtiile gata scrise şi, văzând că şi alţii semnează, a semnat şi el. Tot acesta estimează că în felul acesta, numai la o singură moschee s-ar fi putut aduna circa 1200 de reclamaţii.

Un alt martor a spus că era la piaţă când a fost oprit de un grup de bărbaţi şi forţat să semeneze o reclamaţie, ceea ce a făcut pentru că nu a vrut să aibă conflicte. Mai mult chiar, omul a spus că, departe de a se simţi discriminat de cuvintele lui Wilders, el crede că acesta poate spune ceea ce vrea din moment ce şi alţii pot să o facă.

Dar aceste practici îndoielnice au fost descoperite şi în afara moscheilor. Un  martor spune că la o secţie de poliţie chiar poliţiştii au scris reclamaţia, iar el doar a semnat-o, deşi nu a putut să o citească neştiind limba, doar pentru că i s-a spus foarte răspicat că „trebuie să semneze”.

Procesul se concentrează însă şi pe acuzaţia că în martie 2014, la un miting electoral, după ce i-a întrebat pe simpatizanţi dacă vor mai puţini sau mai mulţi marocani, aceşti au scandat „Mai puţini!, Mai puţini!”, iar Wilders a spus „Vom avea grijă de aceasta”.

Mai multe aici.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s