La Chişinău au ieșit în stradă zeci de mii de oameni să ceară unirea Basarabiei cu România

Să începem cu numărul participanților. La Chișinău se exagerează foarte mult, așa că nu voi da cifre, voi face niște comparații. Platforma Demnitate și Adevăr scoate în stradă la Chișinău mai mulți oameni decât Usatîi și Dodon la un loc. Iar la Marșul Unirii de azi au fost mai mulți oameni decât la cea mai mare manifestație a Platformei Demnitate și Adevăr. Chestia asta o spun din poziția de om care a văzut cu ochii lui aproape toate protestele și marșurile din septembrie 2014 încoace.

Mai pe scurt: Marșul Unirii a avut azi în stradă la Chișinău mai mulți oameni decât cea mai vivace forță politică din Republica Moldova.

Am fost azi și la congresul de constituire a ”Sfatului Țării 2”. Nu-mi este foarte limpede ce se întâmplă cu structura asta, a avut o proclamație, o puteți citi aici. Printre dinți mai toată lumea din sală mormăia că în capul mesei s-au așezat aceleași figuri care de 25 de ani vorbesc despre unirea cu România folosind aceleași cuvinte. Poate ar fi fost bine ca chestia asta să fie spusă cu glas tare.

Și așa ajungem la episodul cu amenințarea cu bombă. Un băiat a dat telefon la poliție și a spus că e o bombă în clădirea unde era congresul, poliția a izolat locul, și a sistat accesul în sală. O șmecherie, în mod normal ar fi trebuit să fie evacuată sala, ceea ce își dorea băiatul cu apelul telefonic. (Toma Roman Jr. a reușit să iasă după ce s-a rățoit la un polițist ”Sunt cetățean român și merg unde vreau!”. Când am revenit cu Toma în sală l-am auzit pe un polițist ”Uite-l și pe cetățeanul român!”) A fost puțină buluceală în fața clădirii, cu declarații de la polițiști, filmări, dar la un moment dat a ieșit de la congres și Mihai Ghimpu, liderul liberalilor (singurul partid parlamentar declarat pro-unionist). Și cetățenii l-au luat la întrebări, Ghimpu a răspuns agresiv, lumea l-a făcut trădător, Ghimpu s-a suit în mașină și a plecat. De ce vă povestesc episodul ăsta? În primul rând pentru că Ghimpu și liberalii se confruntă cu o campanie de PR negru extrem de agresivă și nu sunt în stare să răspundă. Are loc un proces asemănător cu destructurarea PPCD și nu-mi este clar cine va profita de acest transfer al votanților pro-români din Chișinău.

Oamenii de la Marșul Unirii de azi au venit din convingere. Atitudinea generală era una de dârzenie: oamenii ăștia chiar vor să fie parte din România, sunt sinceri. Am recunoscut zeci de fețe pe care le-am văzut la marșurile anterioare. Dar poate voi scrie separat mai mult despre cum îi simt eu pe unioniștii de la Chișinău.

Mai multe aici.

2 comentarii

  1. Dupa cum spunea marele Iorga : „Vrem Basarabia fara basarabeni” .si stia ce spune..cam asa ar trebui si acum…cati doresc aceasta unire? si asta ma refer la romanii din Romania…ca ei…basarabenii vor…dar nici ei un procent prea mare…care a vrut…si-a facit pasaport romanesc…si cum l-au avut…au trecut prin Romania val-vartej spre occident….ei nu prea vor(basarabenii) deoarece au fff multe legaturi cu Moscova…multi muncesc in Rusia…si asta ar insemna inceputul sfarsitului ca si legaturi esice . Din cauza basarabenilor si a tiganilor cand mergem in vacanta in vest suntem priviti asa cum suntem deoarece multe probleme fac aceste doua segmente a „semitiei romanesti”…ca de…se legitimeaza a fi romani….la ei in magazine cind te adresezi…ti se raspunde in rusa…de aia de 3-4 ani s-a impus obligatia de a avea pe orice firma si in romaneste…ciudat…la o tara care cica ar avea limba oficiala…limba romana…am vazut rusi…care nici macar nu stiu romaneste…si au pasaport roman….e corect?Si inca un aspect….nu spun niciodata ca e limba romana…ci…moldoveneasca….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.