Atentate eşuate (până acum) de otrăvire a apei potabile

Scurt istoric recent:

2002 – federalii arestează doi jihadişti care puneau la cale otrăvirea alimentării cu apă potabilă;

2003 – al- Qaeda ameninţă cu otrăvirea alimentărilor cu apă din Vest

2011 – În Spania jihadiştii pun la cale otrăvirea apei

2013 – şapte musulmani „tehnicieni chimişti” au fost prinşi după miezul nopţii lângă alimentarea de la Quabbin Reservoir, o alimentare a Bostonului.Câteva luni mai tâziu, în mod indirect, s-a aflat că a fost vorba de o acţiune criminală.

O lună mai târziu au fost sparte închiderile de la apeductul care alimentează apa către Greater Boston.

Tot în 2013,  au fost prinşi în Canada jihadişti care plănuiau otrăvirea aerului şi apei pentru a ucide 100.000 de persoane.

În octombrie 2013, FBI a investigat o posibilă ameninţare teroristă a alimentării cu apă din Wichita.

2014 – ianuarie – un musulman a pătruns într-o staţie pentru tratarea apei din New Jersey şi a fost inculpat pentru terorism.

Recent hackeri au intrat în sistemul de control al unei staţii pentru tratarea apei şi au schimbat nivelurile chimicalelor întrebuinţate pentru a trata apa.

Cyber-atacul este prezentat în raportul despre securitatea IT din luna martie (disponibil aici, poate fi citit cu înregistrarea solicitantului) emis de Verizon Security Solutions. Respectiva staţie este desemnată sub un nume fals , iar locaţia ei nu este dezvăluită.

Gruparea de „hacktivists” cu legături pe filiera Siria a reuşit compromiterea sistemului IT al firmei respective efectuând modificările amintite şi intrând în posesia datelor despre abonaţii acesteia.

Mai multe aici.

 

Un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.