Tot de la PE – în loc să se gândească la stăvilirea invaziei „deputaţii au subliniat că statele membre trebuie să își asume responsabilitatea pentru implementarea programelor de relocare și reinstalare și au reiterat nevoia de a asigura căi sigure și legale către Europa”.

Acordul UE – Turcia privind migranții: nu este perfect, dar este cel mai realist instrument pentru această criză

Acordul privind reîntoarcerea migranților și solicitanţilor de azil din insulele grecești către Turcia, încheiat de șefii de stat sau de guvern la 18 martie în Bruxelles, a fost în centrul unei dezbateri cu Președintele Consiliului Donald Tusk și cu Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker, miercuri dimineața.

O largă majoritate a deputaților a exprimat îngrijorări privind acordul dintre UE și Turcia și a cerut Comisiei și Consiliului să verifice îndeaproape situația drepturilor omului și libertății de exprimare în Turcia, precum și acuzațiile că refugiații sirieni sunt împinși înapoi în Siria de către autoritățile turce. Ei au mai ridicat și întrebarea dacă Turcia poate fi considerată ”țară sigură” pentru refugiați.

Mulți deputați au ridicat întrebarea dacă acordul va funcționa, argumentând că traficanții de persoane vor găsi noi trasee. Unii au exprimat îngrijorarea privind lipsa de personal care să preia influxul de oameni în Grecia, precum și condițiile oferite azilanților la fața locului. Însă alții au subliniat că, deși acordul nu este perfect, este cel mai realist instrument disponibil pentru a aborda situația actuală.

Deputații au mai subliniat și prioritățile lor pentru reforma viitoare a sistemului ”Dublin”, care determina statul responsabil pentru procesarea cererilor de azil. Ei au subliniat că statele membre trebuie să își asume responsabilitatea pentru implementarea programelor de relocare și reinstalare și au reiterat nevoia de a asigura căi sigure și legale către Europa.

Înregistrarea declarațiilor

Donald Tusk (Part I), președintele Consiliului
Donald Tusk (Part II), președintele Consiliului
Jean-Claude Juncker (Part I), președintele Comisiei Europene
Jean-Claude Juncker (Part II), președintele Comisiei Europene
Manfred Weber (PPE, DE)
Gianni Pitella (S&D, IT)
Syed Kamall (ECR, UK)
Guy Verhofstadt (ALDE, BE)
Gabriele Zimmer (GUE/NGL, DE)
Rebecca Harms (Verzi/ALE, DE)
Nigel Farage (EFDD, UK)
Harald Vilimsky (ENF, DE)
Zoltán BALCZÓ (NI, HU)

Comunicat de presă – 13.04.2016

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s