Circa un milion de migratori gata de plecare din Libia spre Italia. Donald Tusk (conservator) e alarmat. Premierul Renzi (socialist) e liniştit!

Organizația internațională pentru migrație (OIM) a anunțat aproape 6.000 de sosiri în patru zile în Italia, argumentând că în paralel, sosirile în Grecia au aproape au încetat.

‘În Libia, există un milion de potențiali migratori’, a declarat generalul Paolo Serra, un consilier militar al emisarului ONU pentru Libia, Martin Kobler, într-o comisie a parlamentului italian, potrivit agenției de presă ANSA.

Paolo Serra a afirmat că acordarea de ajutor Libiei lovite de conflict pentru a-și reface economia ar reduce riscul unui exod în masă din țară. Generalul italian a afirmat că producția de petrol în statul nord-african a scăzut de la 1,8 milioane la 300.000 de barili pe zi.

‘Altădată, oamenii veniți din alte țări africane s-ar fi oprit în Libia, unde ar fi găsit de lucru (…). Acum există o criză umanitară gravă și este dificil de controlat mișcările din Africa Subsahariană’, a mai spus Paolo Serra.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri că UE trebuie să-și sporească urgent cooperarea cu Italia, dar și cu Malta, care a fost de asemenea afectată de noua situație, în scopul prevenirii agravării crizei.

Tusk a subliniat că folosirea acestei rute alternative tinde să crească și a apreciat drept alarmantă acumularea de imigranți în Libia gata să vină în Europa în următoarele zile traversând Marea Mediterană.

‘Nu există invazie în curs”, a dat asigurări Matteo Renzi, în cadrul unei conferințe de presă. ‘Este o mare problemă, dar avem idei clare privind modul de a face față situației (..) ‘Le spun italienilor: trebuie să păstrăm rațiunea și bunul simț’, a subliniat premierul italian.

Sursa: Agerpres.ro

 

Anunțuri

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s