Iată (foto) de ce se opune Obama legii care ar permite americanilor solicitarea de despăgubiri Arabiei Saudite pentru atentatele din 11 septembrie

Casa Albă a exprimat marți ”serioase preocupări” în legătură cu un proiect de lege, aprobat de către Senatul american, care le-ar permite supraviețuitorilor și rudelor celor care au fost uciși în atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA să recurgă la justiție pentru a obține despăgubiri din partea guvernului Arabiei Saudite, relatează agenția Reuters.

 ”Având în vedere preocupările pe care le-am exprimat, este greu de imaginat că președintele va semna această lege”, a declarat reporterilor Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Senatul SUA a adoptat marți legislația ce ar permite victimelor din 11 septembrie să deschidă procese solicitând despăgubiri de la Arabia Saudită, creând o potențială confruntare Senat-Casa Albă, care a amenințat cu veto.

Saudiții, care neagă responsabilitatea pentru atacurile din 2001, au obiecții puternice față de acest proiect și au amenințat că vor vinde active americane de până la 750 miliarde de dolari ca represalii dacă devine lege, notează Reuters.

Proiectul de lege „Justiție împotriva sponsorilor actului terorist” (JASTA) a trecut de Senat prin vot unanim. În continuare, va fi examinat de Camera Reprezentanților SUA unde niciun vot nu a fost încă programat.

Dacă devine lege, JASTA ar elimina imunitatea suverană prevenind procesele împotriva guvernelor, pentru țările găsite implicate în atacuri teroriste pe teritoriul SUA. Legea ar permite supraviețuitorilor atacurilor, precum și rudelor celor uciși în atacuri să ceară despăgubiri de la alte țări.

În acest caz, ar permite deschiderea de procese la tribunalul federal din New York, în timp ce avocații vor încerca să dovedească faptul că saudiții au fost implicați în atacurile asupra World Trade Center și Pentagon, adaugă Reuters.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.