Posibilă revoltă a rezistenţei europene. Tratatul cu Turcia, „benzină lângă incendiu” – afirmă fostul director al MI6

Un fost director al agenției britanice de informații MI6, Richard Dearlove, a avertizat în legătură cu o „revoltă populistă” în cazul în care liderii nu vor putea demonstra că dețin controlul asupra crizei migranților din Europa, relatează marți Financial Times.

Richard Dearlove, care a condus MI6 în perioada 1999-2004, a avertizat că numărul migranților care sosesc în Europa ar putea fi de ordinul milioanelor și și-a exprimat nemulțumirea față de eliminarea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE.

„Dacă țările europene nu pot acționa împreună pentru a convinge o majoritate semnificativă a cetățenilor lor că se poate obține controlul asupra crizei migranților, atunci UE se va afla la mila unei ‘revolte populiste’, care deja dă semne”, a adăugat el.

Declarațiile controversate — făcute luni la BBC — survin într-un climat politic extrem de agitat cu doar cinci săptămâni înainte de referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE. Richard Dearlove a declarat de asemenea că dezbaterea Brexit este „o primă aruncare a zarului într-un joc geopolitic mai amplu”.

Totodată, fostul șef al MI6 a estimat că liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, stabilită în cadrul unui acord încheiat între Ankara și UE, este o chestiune „perversă, cum ar fi depozitarea de benzină lângă focul pe care noi încercăm să-l stingem”.

În cadrul planurilor anunțate de Comisia Europeană pentru revizuirea normelor intens criticate cu privire la solicitanții de azil, majoritatea țărilor din UE vor trebui să participe la un nou sistem de cote care le-ar obliga să accepte migranți în cazul în care un stat din ‘prima linie’ este copleșit de criza refugiaților, precum Italia și Grecia. Statele membre care nu acceptă acest mecanism ar putea fi obligate să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.