Ziua mondială a libertăţii presei? Sau mai curând ziua mondială a ipocriziei?

Pe 3 mai a fost sărbătorită Ziua internaţională a libertăţii presei decretată de Adunarea Generală a ONU în 1993. În acest an ea trebuia să se concentreze asupra:

  • libertăţii de informare ca o libertate fundamentală a fiinţei umane
  • protejarea libertăţii presei de cenzură şi de exagerarea a supravegherii
  • asigurarea siguranţei pentru jurnalismul online şi offline.

Toate bune şi frumoase dacă acestea nu ar fi nimic altceva decât nişte vorbe frumoase. În timp ce birocraţii membri ai parlamentelor şi jurnaliştii corecţi politic dezbat articole, care se referă la cât de important este să se protejeze libertatea presei, ei susţin de asemenea un sistem care trimite la închisoare ziariştii şi interzice siteurile de ştiri.

Şi acest lucru se întâmplă nu în lumea a treia sau în nu ştim ce dictaturi, ci în „democraţiile libere” europene. Două exemple:

Suedia

Numeroşi ziarişti şi editori ai presei libere au fost condamnaţi la închisoare sau la amenzi mari pentru „aşa-zisul discurs al urii”. Ultimul exemplu este al editorului de la Norfront, Frederik Vejdeland, care a fost condamnat de mai multe ori pentru „discurs al urii” şi care este şi acum închis, despărţit de cei 8 copii ai săi, nu pentru ceva ce a scris el, ci din cauza comentariilor vizitatorilor anonimi ai siteului.

The prison Skänninge in Sweden don’t allow Vejdeland to receive drawings or pictures from/of our children!

În Germania situaţia este încă şi mai rea. În ianuarie 2016 tribunalul a interzis întregul website al Altermedia Deutschland, cel mai mare outlet de ştiri al naţionaliştilor germani. Şi nu numai că siteul a fost blocat, dar poliţia a făcut raiduri în locuinţe din patru state germane ca şi în nordul Spaniei şi a arestat două persoane suspectate de a administra siteul.

What are you doing for freedom of speech in Europe? Germany jailed the journalists from Altermedia for example. https://twitter.com/margotwallstrom/status/727409691765121024 

Mai multe aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.