Pe 11 noiembrie va avea loc marele Marş al Independenţei, organizat de mediile naţionaliste şi susţinut de conservatori şi de alţi patrioţi polonezi.

Marşul a luat o amploare uriaşă după tentativele de blocare, de către mediile stângiste, a unei mici manifestări anuale anterioare a naţionaliştilor. Astfel în 2011, pentru prima oară, acest marş a devenit o mare manifestaţie, care adună astăzi peste 100.000 de oameni.

Din 2011 până în 2014, marşul a fost ţinta a numeroase provocări ale poliţiei şi stângiştilor. susţinuţi chiar de guvernul lui Donald Tusk, cum s-a aflat din scnadalul ascultărilor secrete.

În 2016 a venit rândul Facebook să încerce sabotarea prin blocarea tuturor organizatorilor şi a celor care au distribuit afişul acestuia.marsz-600x849.jpg

Decizia FB a provocat o adevărată furtună: ministrul economiei IT Anna Strzeżyńska, ca urmare a interpelărilor, a avut o întâlnire cu directorii FB Polonia. Media a prezentat angajamentul politic foarte la stânga al unor directori ai FB Polonia. S-a discutat intens despre cenzura în sens unic a FB, care nu reacţionează la discururile pline de ură ale stângiştilor -de ex. feminsitele pro-avort. De asemenea FB refuză blocarea conturilor altor profiluri poloneze cum ar fi „Nu mi-e ruşine de Stalin”, sau a paginilor care îl insultă de papa Ioan-Paul II.

Ca urmare a tuturor acestora, polonezii au declanşat acţiuni în justiţie împotriva FB pentru propagarea comunismului şi insultarea sentimentelor religioase ale polonezilor. Deputatul Marek Jakubiak a anunţat un proces de defăimare împotriva FB după ce sute de mii de internauţi, care au distribuit sau „plăcut” afişul independenţei din profilul său, au fost informaţi că acest conţinut a fost blocat pentru că el difuzează un mesaj de ură. Totul din cauza logo-ului taberei naţional-radicale, datând din anii 1930, un braţ cu o sabie.

Miercuri, FB a cedat presiunilor şi a deblocat distribuirea afişului cât şi (parţial) a conturilor organizatorilor. Sâmbătă 5 noiembrie va avea loc totuşi o manifestaţie în faţa sediului FB.

La marşul de anul acesta, care comemorează independenţa cucerită după 11 noiembrie 1918 împotriva Germaniei şi Rusiei bolşevice, polonezii invită europenii să li se alăture la Varşovia pentru a-şi afirma patriotismul  şi a protesta împotriva „islamizătii continentului”.

Sursa:visegradpost.com

Anunțuri