Parlamentul european îl acuză de favoritism şi îl anchetează pe Juncker în legătură cu numirea, ca secretar general al Comisiei Europene, a şefului său de cabinet

Adică privind transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea acestei numiri şi a numirilor, în general, a funcţionarilor superiori.

Despre această afacere de culise a lui Juncker, ca şi despre scandalurile de corupţie şi trafic de influenţă, care au zguduit UE de-a lungul timpului, am scris recent https://solidaritateeuropeana.wordpress.com/2018/02/28/birocratia-ue-sub-cupola-si-la-sanul-careia-coruptia-nepotismul-si-favoritismul-se-dezvolta-ca-lianele-in-padurile-calde-ia-la-suturi-romania-pentru-o-tema-de-autoritate-interna-si-cica-nu-sunte/ . Iată că am avut dreptate atunci când am catalogat această numire ca dubioasă.

Parlamentul a votat pentru lansarea examinării numirii lui Martin Selmayr ca urmare a nemulţumirii generate de caracterul premeditat ascuns, netransparent şi fără selecţia calitativă a unei competiţii deschise, în cel mai important post de la comisie, având în vedere coordonarea directă a celor peste 32.000 de funcţionari şi puterea de intervenţie în diversele teme de lucru, cum ar fi, de exemplu, Brexitul.

Ancheta a fost susţinută de popularii europeni dar, surprinzător, şi de verzii germani, chiar dacă Selmayr este un conaţional.

Şi apropo de diversele reproşuri aduse de Comisia Europeană autorităţilor române privind numiri, destituiri şi alte proceduri presupunând transparenţă. Iată ce spune Sven Giegold, verdele german care ar putea fi chiar şeful comisiei de anchetă:

Alocarea poziţiilor de vârf din instituţiile publice fără o procedură deschisă este un prost obicei. Evitarea competiţiei deschise îi favorizează pe cei mai cunoscuţi în defavoarea celor mai capabili. Este momentul ca competiţia deschisă să devină standardul general, mai ales pentru poziţiile importante. Este, de asemenea, neacceptabil, ca importante decizii privind personalul să fie puse pe agenda şedinţei comisarilor fără a fi anunţate din timp.

În opinia parlamentarul european britanic Amjad Bashir, Numirea lui Martin Selmayr în rolul de secretar general trebuie să fie un semnal de deşteptare pentru oricine mai crede că Uniunea Europeană este capabilă de schimbare. … Numirea s-a făcut printr-o adăugare de ultim moment pe agenda şedinţei, lipsindu-i pe comisari de posibilitatea de a ridica o obiecţie. De fapt, Selmayr este văzut ca adevăratul creier şi om forte din spatele preşedintelui Juncker.

Mai multe: https://www.theparliamentmagazine.eu/articles/news/european-parliament-launch-probe-martin-selmayr-promotion

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.