Cu Netanyahu, sau fără, Israelul are o aceeaşi mare problemă: este profund corupt şi adâncit în negare – Gideon Levy, editorialist al Haaretz

Problema palestiniană a Israelului s-a născut odată cu sosirea coloniştilor evrei din Europa înainte, dar mai ales în timpul şi după al doilea război mondial şi cu preluarea terenurilor de la palestinieni. Ea este o rană vie a acelor locuri, care, consideră Gideon Levy, ar fi trebuit vindecată de statul israelian după 1948, dacă israelienii ar fi înţeles că fac ceva foarte greşit poporului palestinian şi că acum e timpul să corecteze, să-şi asume responsabilitatea, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată, căci Israelul nu a ieşit niciodată din politica anului ’48.

Un prilej de afla mai multe despre nesfârşitul conflict dintre Israel şi palestinieni, despre cum văd israelienii această problemă, despre cum s-ar putea rezolva o avem datorită interviului luat de Aaron Mate pentru theralnews.com lui Gideon Levy, un veteran al presei israeliene. Am întâlnit păreri asemănătoare cu ale acestuia la intelectuali israelieni din breasla filmului, sau a presei, pe care am avut ocazia de a-i întâlni la Bucureşti. Mărturisesc că au fost momente în care înclinam să le dau dreptate, altele, influenţate şi de atacurile teroriste din întreaga lume, în care vedeam lucrurile diferit. Pentru a înţelege mai bine această veşnică realitate incendiară, care a marcat şi desfăşurarea multor evenimente – vezi războaie – din zonă şi o poate face în continuare, cred că e bine să ascultăm cât mai multe opinii. De aceea vă recomand acest interviu din care am să prezint la final, pentru stimulare, doar un fragment.

O altă temă care priveşte Israelul, este acuzarea premierului Netanyahu împreună cu familia pentru fapte de corupţie. O temă care este mult dezbătută în familii, în presă şi chiar pe stradă, unde au loc adesea mitinguri, care cer demisia premierului. Este şi punctul din care pleacă interviul, fiind, evident, tema zilei.

Gideon Levy este de părere că, în acest moment, plecarea lui Netanyahu este necesară, dar insuficientă, căci cei care vor sosi în locul lui nu vor reuşi să rezolve cealaltă problemă, extrem de gravă şi care nu mai este dezbătută aproape de loc.

Israelul, spune el, este corupt în profunzime şi această corupţie nu este cea economică, existentă peste tot în lume într-o măsură mai mică sau mai mare, ci una interioară israelianului de astăzi şi este legată de ocuparea teritoriilor palestiniene, ocupaţie care, într-un front de negaţionism general, al aproape întregii societăţi israeliene, pare a nu exista.

Iată fragmentul promis:

AARON MATE: În cuvântarea ta de astăzi, ai vorbit despre mentalitatea israeliană, care, consideri tu, susţine această capacitate de ignora suferinţa oamenilor de la, literal vorbind, uşa vecină. Care este această forţă? Cum este acest psihic israelian care le permite să nege drepturile palestinienilor şi pur şi simplu să ignore această temă?

GIDEON LEVY: Aceasta este singura cale de a menţine ocupaţia, căci, ştim amândoi, israelienii nu sunt monştri. Sunt oameni normali. Dar e foarte greu să trăieşti, sau să te împaci cu realitatea, o realitate de genul celei din teritoriile ocupate, cu toată brutalitatea, rasismul, militarismul, cu modul în care se manevrează cu fiinţele umane ca cu nişte gunoaie. E foarte greu să te împaci cu acestea, atunci când ele se întâmplă zilnic, la o jumătate de oră de casa ta. Astfel că minţile israelienilor se  apără ridicându-şi un soi de ziduri, ziduri ale negării. Iar media este principalul actor în crearea acestor ziduri ale negării. Şi astfel, trăim în negare, negând că există un popor palestinian, negând că există o ocupaţie, negând că pe teritoriile ocupate se aplică legislaţia internaţională, negând că armata israeliană comite zilnic crime, şi creându-ne o bulă în care ne simţim protejaţi. Nu ne punem prea multe întrebări şi avem foarte puţine dubii morale. Numai astfel se poate menţine o ocupaţie timp de 50 de ani.

Mai mult http://therealnews.com/t2/story:21272:Netanyahu-or-Not%2C-Israel-is-Corrupted-%2812%29

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.