„Nu ne vor mai fraieri. În Italia, de acum, vor decide italienii. Nu Berlinul, nu Parisul, nu Bruxelul” – Matteo Salvini, preşedinte Liga Nordului, liderul coaliţiei de dreapta

Mai întâi câteva titluri din presa vestică:Orice se va întâmpla în continuare, Bruxelul va avea mari probleme – Express.uk

Sfârşitul UE: Scânteile alegerilor italiene prevestesc sfărâmarea în bucăţi a proiectului UE – Express.uk

O lecţie pentru progresişti – The Guardian

Rezultatul alegerilor va fi un coşmar pentru UE – The Washington Post

Succesul populiştilor trimite unde de şoc la Bruxel – BBC

Italia face un pas înapoi din Europa. Câştigătorii alegerilor au promis politici care îi pun în conflict cu partenerii Italiei din UE – Bloomberg.

Ceea ce trebuie să înţelegem este că se pleacă de la zero! – Le Monde

Un vot masiv anti-sistem, fără o majoritate clară – Europe1

Legat de rezuiltatul alegerilor italiene, atât presa cât şi analiştii sunt de acord cu trei semnale importante: 1. Votul italian este pe valul anti-sistem, anti-UE din întreaga Europă; 2. Va reprezenta o provocare foarte greu de digerat pentru actuala structură UE; 3. Este cea mai importantă lovitură dată UE după Brexit. (Care este la mare preţ în Italia, ca şi parteneriatul direct cu britanicii, învingătorii avertizând Bruxelul şi Berlinul împotriva unei încercări de negociere dură a acestuia)
Rezultate, deci previzibile: adică împotriva EU, migraţiei, dominaţiei germane a Europei, politicilor progresiste anti-identitare, anti naţionale, antiumane (5 Stele vrea, de exemplu, anularea legii obligativităţii vaccinării), chiar peste aşteptările câştigătorilor. Rezultate mult mai proaste, decât spera, pentru suprastructura conducătoare pro-EU internă şi internaţională.

 Mişcarea 5 Stele – 32,22 %; Partidul Democrat 18,9 %; Liga Nordului 17,69 %; Forza Italia 13,94 %, Fraţii Italiei 4,35 % şi Liberi şi Egali 3,38 %.

Realitatea votului arată o deplasare masivă a italienilor (peste 50 % au votat pentru durii relaţiei cu UE) către partidele aşa-zis populiste, între care liderii sunt 5 Stele şi Liga Nordului., partide declarat anti-Eu, care solicită cel puţin o reformă din temelii a uniunii, astfel încât aceasta să se aşeze pe oameni, pe egalitatea statelor, nu pe structuri, pe birocraţie, pe inegalitate şi exploatare. Varianta anunţată pentru refuzarea, sau mimarea, reformării va fi Italexitul.

Pentru a avea o imagine cât mai apropiată de ceea ce se întâmplă în peninsulă am să mă limitez în acest text la a vă reda diversele declaraţii ale unor lideri politici, urmând ca o analiză mai aprofundată să facem de îndată ce vom avea decizia preşedintelui Mattarela privind alianţa care va încerca să formeze viitorul guvern. Amintesc că este declarată câştigător al alegerilor şi poate forma guvernul formaţiunea, sau alianţa, care are peste 40 % din voturi, procent pe care nu îl au nici CCDr, nici 5 stele, deci va fi nevoie de o nouă formulă de alianţă politică în vederea formării guvernului.

Posibile dar nu şi probabile toate ar fi: coaliţia de centru-dreapta (CCDr) cu 37 % care poate încerca să facă un guvern împreună cu parlamentari demisionari de la 5 Stele şi de la democraţi;  CCDr cu Partidul Democrat;  CCDr cu 5 Stele; Liga Nordului cu 5 Stele şi independenţi; 5 Stele cu democraţii.

Liderii politici cei mai importanţi sunt în acest moment Luigi de Maio (5 Stele) şi Matteo Salvini (LN), în imagine cu Juncker în spate. Vedeta incontestabilă a alegerilor este Salvini, al cărui partid a reuşit să treacă de la categoria de partid de dreapta regional la cea de cel mai important partid de dreapta naţional.

Salvini: Italienii ne-au cerut să eliberăm ţara de constrângerile UE!Odată cu votul italian, poporul european a mai făcut un pas înspre eliberarea din cuştile şi constrângerile Bruxelului care au adus foamete, precaritate şi insecuritate în Europa.

Votul italienilor ne dă ocazia de a reconstrui o Europă bazată pe bărbaţi şi pe femei şi nu pe constrângeri, birocraţie şi speculaţii făcute pe spatele altor popoare.

Nu ne vor mai fraieri. În Italia, de acum, vor decide italienii. Nu Berlinul, nu Parisul, nu Bruxelul.

Claudio Borghi (economistul şef al Ligii Nordului): Nu va exista nicio încredere oarbă în ceea ce vrea Germania.

Senator Liga Nordului: UE a devenit tot mai mult un imperiu german…. Putem vedea cum birocraţii germani preiau toate poziţiile cheie din instituţiile UE. … Putem înţelege de ce britanicii au vrut să scape din această cuşcă.
 
 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.