Reagan a invadat Grenada pentru a-i apăra pe studenţii americani! – Ucraina, un stat care nu a existat până în 1918, al unei etnii inventate politic (III).

Interviu al  Foreign Policy News Journal, Washington, DC cu profesorul lituanian Vladislav B. Sotirović despre Ucraina în trecut şi în prezent (continuare).

Peter Tase: Cum vedeţi Revoluţia de pe Euromaidan din 2014?

Vladislav B. Sotirović: Criza ucraineană curentă şi, de fapt, războiul civil care a început la sfârşitul lui 2013, se trag din antagonismele interetnice nerezolvate zeci de ani, în primul rând din relaţiile ucraineano-ruse, incluzând înainte de toate „problema Crimeei” ca un măr al discordiei din 1954, dintre Ucraina şi Rusia. Criza a început în capitala Lituaniei, Vilnius, unde, în noiembrie 2013, trebuia semnat un acord de asociere între UE şi Ucraina. Lituania, în acel moment prezida Consiliul European şi, formal, avea responsabilitatea politică completă pentru declanşarea crizei, ea fiind gazda evenimentului ca urmare a căruia UE a învinovăţit numai pe preşedintele Ucrainei, V. Yanucovici pentru ratarea acordului după ce acesta a refuzat să-l semneze.

Totuşi, decizia sa se baza în principal de logica unei realpolitik, căci a preferat oferta mult mai avantajoasă economico-financiar a Moscovei (incluzând şi, de facto legalizând, furtul de gaz rusesc pentru Europa, care era transportat via Ucraina) pentru a rezolva criza internă economică, socială şi politică, care ameninţa stabilitatea societăţii şi statului ucrainean încă din 1991.

Kievul recunoştea oficial că pentru Ucraina pâînă în 2014, Rusia a fost: ” … cel mai mare partener comercial şi o piaţă imensă. În plus, mulţi ucraineni au familii şi relaţii prieteneşti cu poporul rus. În acest sens, trebuie arătat că europenii sunt în prezent interesaţi într-un parteneriat stabil între cele două state. Ucraina rămâne ţara de tranzit cea mai importantă pentru gazul rusesc transportat către Europa, şi este foarte important pentru Kiev ca europenii să-l privească ca pe un partener de încredere şi predictibil.” (Ukraine. A Country of Opportunities, Kyiv: the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine, 2010, 6).

Era evident că o astfel de întoarcere a lui Yanucovici către Federaţia Rusă şi relaţii politice mai strânse între Kiev şi Moscova în viitor deveneau un motiv de primă importantă pentru ca UE şi SUA să trimită combustibilul pentru o nouă revoluţie colorată în Ucraina, în scopul de a-l dărâma pe Yanucovici şi de a instala în locul lui propriul regim marionetă, care să conducă ţara pe direcţia către UE şi NATO. Revoluţia colorată din Ucraina din 2013/2014 s-a desfăşurat după modelul primei revoluţii colorate est-europene sponsorizate de către CIA, cea organizată în Serbia (Belgrad) la începutul lui Octombrie 2000 (revoluţia din 5 octombrie 2000).

Protestele „oamenilor” din Kiev în 2014 s-au încheiat cu o lovitură de stat clasică a străzii, ca şi în Belgrad, cu 14 ani în urmă şi cu instalarea unui regim marionetă clasic (pro-USA/UE/NATO). După cum este cunoscut din orice curs introductiv despre democraţie, orice lovitură de stat (puci) este ilegal şi neconstituţional. Ca şi în lovitura de stat din 2000 de la Belgrad,  puciul din Kiev din 2014 a fost justificat formal ca o „revoltă populară” împotriva dictatorului, care a fost alungat în februarie 2014. Îndepărtarea ilegală a şefului statului, legal şi legitim ales, de către o mişcare politică ultra-naţionalistă şi chiar neo-nazistă, sponsorizată şi sprijinită de USA/UE, a protestatarilor de pe „Euromaidan” şi din alte câteva mari oraşe ucrainene (cum ar fi Liov) a provocat în mod direct o altă revoluţie colorată în provinciile rusofone din estul Ucrainei şi în Crimea, cu consecinţa finală a secesiunii teritoriale a auto-proclamatelor republici populare Lugansk, Harkov şi Doneţk şi a Crimeii (în conformitate cu modelul Kosovo din 2008).

În ceea ce priveşte lovitura de stat din 2014 de la Kiev, Paul Craig Roberts afirmă că Washingtonul şi-a folosit ong-urile din subordine (5 miliarde de dolari a costat SUA lovitura de stat, conform afirmaţiei secretarului de stat adjunct  Victoria Nuland la National Press Club în decembrie 2013) pentru a începe proteste de stradă după ce guvernul ucrainean a refuzat oferta de a se asocia UE. În mod similar cu lovitura de stat ucraineană din 2014, CIA a organizat lovitura de stat din Guatemala din 1954, când guvernul democratic ales al lui Jacobo Arbenz a fost răsturnat.

grenada_102413.1382714577078

Imagini din lupta americanilor cu comuniştii grenadezi.

De asemenea, urmând logica întrebuinţată de R. Reagan în cazul invaziei militare din Grenada din 1983, preşedintele rus ar fi putut trimite armata regulată a Federaţiei Ruse pentru a ocupa Ucraina din motive de securitate a cetăţenilor ruşi care studiau la universitatea din Kiev, Odessa sau Liov. În mod similar, argumentul lui Reagan (protejarea studenţilor USA din Grenada) a fost (greşit) întrebuinţat, printre alţii, de Adolf Hitler în aprilie 1941 pentru a invada şi ocupa Regatul Iugoslaviei, dat fiind că, în conformitate cu serviciul german de spionaj, minoritatea germană din Iugoslavia (Volksdeutschers) era oprimată şi terorizată de noul guvern (pro-britanic) al generalului Dusan Simovic, după lovitura de stat de la Belgrad din 27 martie 1941.

Ca urmare, un nou guvern anti-rusesc la Kiev a lansat o brutală politică lingvistică şi culturală de ucrainizare, punând în pericol în mod direct drepturile etno-lingvistice ale ruşilor, care reprezentau o clară majoritate a populaţiei din regiunile Lugansc şi Doneţk din Ucraian de Est, respectiv Peninsula Crimeea, dar şi ale altor populaţii ne-ucrainene care au susţinut direcţia pro-rusească a ţării.

Va urma.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.