Ungaria şi-a repatriat aurul, nu mai are nevoie de fondurile UE, vrea statut egal pentru toate statele, va apăra Polonia în faţa agresiunii UE … : Victor Orban

Ungaria este în plină campanie electorală în vederea alegerilor parlamentare din 8 aprilie şi, evident, vedeta incontestabilă a campaniei este Victor Orban, un premier prezent oricum aproape zilnic pe prima pagină internă şi internaţională prin declaraţiile sale şi activitatea guvernului pe care îl conduce. Chiar recent, iordanianul Zeid Ra’ad al-Hussein, înalt comisar ONU pentru drepturile omului (sub a cărui conducere au loc agresiunile sexuale împotriva femeilor şi copiilor lumii aflaţi în pericol) la definit pe Orban ca rasist şi xenofob.

De la Agerpres aflăm două dintre ultimele sale declaraţii din 5 şi 6 martie, în care a reluat problema migraţiei, a reformării UE, dar a prezentat şi date despre situaţia din prezent a economiei ungare şi a perspectivelor acesteia, care îi permite guvernului să mărească salarii şi pensii, să dea ajutoare pentru încălzire, şi să nu mai aibă nevoie de fondurile europene.  Mai mult, într-o altă declaraţie, Orban a anunţat că Banca Naţională a Ungariei a adus în ţară ultimele cantităţi de aur şi a terminat astfel de repatriat aurul de la Londra.

Crearea unor „State Unite ale Europei” ar însemna transformarea regiunii într-un „continent pentru imigranţi incluzând o Ungarie ţară de destinaţie a imigranţilor”, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, transmite MTI.

Viktor Orban, care a luat cuvântul la o lansare de carte la Academia ungară de ştiinţe de la Budapesta, a avertizat împotriva „încercărilor” de îngrădire a competenţelor statelor membre şi de construire a unor „State Unite ale Europei”.

Potrivit premierului ungar, Comisia Europeană „s-a declarat deschis organism politic”, dar prin „renunţarea la imparţialitate” va determina distrugerea cooperării în interiorul comunităţii întrucât va „instituţionaliza standardele duble în folosul statelor mari şi în detrimentul celor mai mici”.

Orban a afirmat, ca exemplu de folosire a standardelor duble, că UE nu a sancţionat membri ai săi mai mari pentru diverse nereguli, menţionând că Bruxelles-ul nu a lansat proceduri când deficitul bugetar al Franţei a depăşit plafonul impus şi singura explicaţie dată atunci de Comisie a fost că „Franţa este Franţa”.

El a amintit de asemenea că executivul UE a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei când Budapesta a decis pensionarea judecătorilor vârstnici, în cadrul reformei judiciare din 2011-2012, în schimb a salutat „cu entuziasm” o măsură similară luată în Italia în vederea accelerării procedurilor din justiţie.

Premierul ungar a acuzat totodată CE că a „intervenit” în campania electorală din Ungaria şi că are o atitudine critică faţă de guvernul de la Budapesta pentru că nu-şi ascunde părerea despre unele decizii ale justiţiei.

„Tuturor statelor UE ar trebui să li se aplice aceleaşi reguli”, a conchis Viktor Orban, adăugând că „Europa ar trebui să devină din nou o Europă a bunului simţ şi imparţialităţii”

Economia Ungariei va creşte cu 4% în următorii ani, va ajunge la un nivel foarte scăzut al şomajului până în 2022, timp în care salariile vor creşte, şi nu mai are nevoie de fondurile de la Uniunea Europeană pentru a avea succes, a declarat marţi premierul ungar Viktor Orban, prezentându-şi agenda economică înaintea alegerilor parlamentare din aprilie, relatează Reuters.

Orban speră să obţină un al treilea mandat de premier la alegerile din aprilie, partidul său Fidesz fiind pe primul loc în sondajele de opinie. El face campanie cu un mesaj ferm anti-imigranţi şi cu promisiuni de subvenţii generoase din partea statului pentru familii şi de creştere a pensiilor.

Oficiali de la Bruxelles discută despre posibilitatea de a condiţiona o parte din fondurile comunitare pentru ţările membre de respectarea statului de drept, ca mijloc de a ţine sub control Ungaria, Polonia şi alte foste ţări comuniste unde partidele aflate la guvernare şi-au întărit controlul asupra mass-media şi asupra justiţiei în ultimii ani, reaminteşte Reuters.

„Nu de banii europenilor avem nevoie, ci de piaţa lor. De aceea trebuie să rămânem în UE”, a spus Orban la o conferinţă pe teme economice.

El a declarat că numai „forţele care sprijină o intervenţie străină” susţin că fondurile UE sunt o precondiţie pentru succesul economic al Ungariei, dar şi că fondurile anuale de la Bruxelles au fost eclipsate de rezultatele economice bune ale Ungariei.

Ungaria a primit în 2015 fonduri de la UE de circa 5,6 miliarde de euro, contribuind cu numai 946 de milioane de euro, conform unor cifre ale Parlamentului European. Ungaria este astfel unul dintre statele cu cele mai mari beneficii nete din fonduri UE pe cap de locuitor. Primeşte de la Bruxelles circa 500 de euro de persoană reprezentând fonduri europene, comparativ cu un PIB per capita de circa 10.000 de euro.

Sursa: https://www.agerpres.ro/economic-extern/2018/03/06/orban-ungaria-va-avea-o-crestere-economica-de-4-in-urmatorii-ani-si-nu-are-nevoie-de-fondurile-europene–67809

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.