Al nouălea simţ

Al nouălea simţ este cel cu care detectezi totalitarismul, dictatura ideologică, tirania întunericului. Unii, puţini, cei cu un simţ al libertăţii foarte dezvoltat, îl au din naştere. Cei mai mulţi îl avem din experienţă, din trăirea o lungă durată în totalitarism; l-am încorporat, ne-a intrat în structura spirituală. Dacă trăirea lui este esenţială, durata este importantă şi ea. De aceea, de exemplu, germanii din fosta Germanie de Est îl au în mai mare măsură decât cei din Vest. De aceea lorzii anihilării şi morţii lucrează cu tinerii, între care victime sunt cei ce nu au nici simţul şi nici practica totalitarismului şi atunci îl aplică cu mult sârg altora, culmea, în numele libertăţii.

Cu acest simţ detectezi componentele totalitarismului; la început cele de bază, cele mari, apoi, pe măsură ce te perfecţionezi, altele mai ascunse, până ajungi la detaliile cele mai secrete şi, de fapt cele mai importante.

Detectezi încercarea lorzilor întunericului de a te convinge de contrariul a tot ceea ce eşti tu, aşa cum te-a lăsat Dumnezeu,  şi de a te face după imginea acestui contrariu, anihilându-te, transformându-te în materie inertă, acoperindu-ţi sufletul cu lespezile  poftelor nimicitoare.

Detectezi minciuna ridicată la rang de adevăr, propaganda care te transformă în individ, în item, într-un articol, o componentă tehnică a unui ansamblu, sau agregat, sau dispozitiv mai mare numit cu nume noi, tehnicizate şi ele.

Detectezi ura, ipocrizia, şarlatania, impostura, cruzimea, agresivitatea, aroganţa, dispreţul, nihilismul, toate fără limite. Spun „fără limite”  pentru că asta face deosebirea dintre totalitarism şi alte forme, cele mai multe intermediare, de stat şi societate, care şi ele prezintă vicii asemănătoare, dar în proporţii mai mici, sau mult mai mici.

După 37 de ani trăiţi în comunism, cu ceva şanse poţi avea acest simţ şi îl poţi dezvolta punându-l la lucru. Cred că am avut această şansă şi scriu pentru a le arăta şi celor care nu-l au, sau încă nu-l au, adevărul ascuns sub masca, tot mai jerpelită, a democraţiei occidentale. Acest adevăr se numeşte totalitarism.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.