Englezii aveau Novichok anterior atentatului – declară Boris Johnson. De unde? Cât? Şi cum, dacă, tot el spune, Rusia e singura care l-a produs şi stocat?

Puţine lucruri mă deranjează mai mult decât acela de a fi luat de prost de către autorităţi (din păcate, cel de care mă ciocnesc în fiecare secundă). Oamenii obişnuiţi au acest drept; li-l garantează libertatea. Autorităţile nu; ele nu sunt libere, ele sunt în serviciul meu (în principiu). De aceea şi încerc să le demasc permanenta încercare de a ne prosti şi mai mult, pornind ele de la două ipoteze: 1. Că suntem oricum mai proşti decât ei – aşa gândesc, probabil, 90 % din cei care urcă mai sus decât ceilalţi cu sau fără merite. 2. Că propaganda lor a funcţionat şi ne-au dresat, adică prostit şi mai mult.

Dacă în cazul primei ipoteze este evident că se înşeală, în cazul celei de-a doua, trebuie să recunoaştem că au, în mare parte dreptate; altfel de unde această digerare fără rumegare, de către marea parte a populaţiilor, a tot ceea ce li se oferă de la autorităţi, direct sau prin intermediul complicilor din media. De aceea spun mereu: nu-i credeţi, nu mă credeţi nici pe mine, verificaţi, raţionaţi singuri. Aveţi cantităţi enorme de date şi, încă, acees la ele. Gândiţi singuri, nu aveţi nevoie de proteze, doar de informaţii şi de puţină bunăvoinţă. O faceţi pentru voi.

În felul acesta trebuie să procedăm şi în cazul Skripal. Care, poate nu vă interesează direct, dar poate avea, prin amploarea internaţională a conflictului generat, implicaţii serioase în viaţa voastră viitoare.

A vorbi despre superficialitate în cazul modului în care se comportă guvernul britanic, atât în derularea necesarei, în final, că vrea sau nu, anchete, ar fi o amabilitate şi o îngăduinţă fără margini faţă de acesta. Şi o confirmare a ambelor ipoteze de mai sus. După aproape o lună nimic nu e clar, concluziile politicienilor devansează rezultatele specialiştilor, încă neprezentate public, detaliile atentatului se schimbă, iar guvernul britanic generează, dincolo de alinierea alături de el a câtorva aliaţi, tot mai multă neîncredere.

Am publicat până acum două seturi de întrebări (aici şi aici), pe care le consider esenţiale pentru acurateţea anchetei şi a rezultatelor acesteia. Sunt întrebări nepartizane, ridicate doar de modul în care a fost condusă, până acum, investigaţia şi de cum a fost mediatizat cazul de către guvernul britanic. Voi reveni în scurt timp cu un alt set de întrebări pe care le ridică cazul în sine şi manipularea lui de către politicul britanic.

Până atunci, pentru că este unul dintre detaliile care mi se par esenţiale şi merită a fi scos din contextul listei, să vedem ce a declarat ministrul de externe britanic, Boris Johnson despre centrul de arme chimice de la Porton Down într-un interviu luat lui de către Deutsche Welle şi publicat în 20 martie (aveţi în interviu şi înregistrarea video a acestuia) (Sublinierile îmi aparţin.):

DW:   Aţi pretins că sursa acestui agent neurotoxic, Novichok, este Rusia. Cum de aţi reuşit să descoperiţi acest lucru atât de repede. Posedă Marea Britanie eşantioane ale acestuia?

BJ:    Daţi-mi voie să fiu foarte clar… Când ne-am uitat la dovezi, vreau să spun cei de la Porton Down, laboratorul….

DW:   Deci ei au eşantioanele

BJ:    Da, au. Şi au fost absolut categorici şi l-am întrebat pe tip chiar eu însumi, i-am spus: „Eşti sigur?” Şi a răspuns că nu există nicio îndoială.

În cele două răspunsuri ale lui Johnson găsim o dezvăluire de o importantă exepţională şi două minciuni grave. Dacă nu chiar vreo 4 sau 5. Ceea ce poate fi chiar un record pentru atât de puţin cuvinte.

Dezvăluirea uriaşă este că laboratoarele de la Porton Down au eşantione de Novichok şi ea poate să răstoarne tot ceea ce a afirmat până acum guvernul britanic, toată aşa-zisul fundament al concluziilor lui.

De unde are Porton Down eşantioanele?

În ce cantitate?

Au fost procurate de la un alt producător?

Au fost luate din Rusia? Au fost produse chiar la Porton Down?

Puteau fi ele folosite la atacul împotriva Skripalilor?

De ce nu a fost înregistrată posesia lor la OPCW (Organizaţia penru interzicerea armelor chimice), aşa cum este obligatoriu prin Convenţia armelor chimice (CWC)?

În afară de cazul că eşantioanele au fost cumva aduse din Rusia – ceea ce, dacă s-ar afirma, ar trebui să fie şi demonstrat – cum rămâne cu afirmaţia lui BJ, tot la fel de categorică, că numai Rusia produce şi stochează Novichok şi că numai acolo se găseste în prezent?

Şi, indiferent de răspunsul la întrebarea de mai sus este clar că BJ minte fie în legătură cu faptul că agentul se găseşte în/numai în Rusia, sau că îl au cei de la Porton Down. Sau minte în ambele sensuri.

O altă minciună este afirmaţia că cei de la Porton Down au identificat cu precizie agentul ca fiind Novichok şi provenind din Rusia. Pe de o parte nu există niciun raport public al acestora cu o asemenea informaţie, pe de alta, după cum ne dezvăluie Craig Murray, fost ambasador al UK, specialiştii centrului au rezistat presiunilor şi au acceptat în final doar formularea agent de un tip dezvoltat de Rusia, formulare care se regăseşte şi în comunicatele guvernului şi declaraţiile premierului May, dar şi în declaraţiile  guvernelor care susţin poziţia UK-ului.

“It is now clear that Mr Skripal and his daughter were poisoned with a military-grade nerve agent of a type developed by Russia. – din declaraţie premierului May în faţa Camerei Comunelor

ACTUALIZARE: Descopăr, într-un articol al generalului francez Dominic Delawarde, fost înalt responsabil al spionajului militar, şef al  „Situaţie-informaţii-război electronic” pe lângă Statul Major interarme pentru planificare operaţională, următoarele:

În 2016, doctorul Robin Black, şeful singurului laborator britanic pentru detectarea armelor chimice de la Porton scria în Royal Society of Chemistry: „Indicii existenţei eventuale a unui astfel de produs sunt cvasi-inexistenţi, iar compoziţia sa rămâne necunoscută”.

Deci, anchetatorii britanici au realizat misiunea de a identifica un produs a cărui compoziţie este necunoscută propriului labrator de analiză specializat în domeniu!

Generalul, un personaj cu informaţii şi prieteni în domeniu, crede că nu au aflat-o nici între timp. Boris Johnson afirmă că au chiar produsul. Deşi, tot după BJ, el ar trebui să se găsească doar în Rusia! Dar, oricum ar fi, substanţa a fost identificată. Britanicii ăştia chiar ne cred proşti de proşti!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.