„Vecinul meu, robotul.” „Şeful meu, robotul.” „Stăpânul meu, robotul.” „Roboţii decid soarta alegerilor.”- Carta drepturilor roboţilor promovată de UE

Formulele de mai sus ar putea deveni realitate în foarte scurt timp dacă UE duce la împlinire visul de milenii al omenirii: eliberarea din sclavie şi acordarea de drepturi roboţilor!

În urmă cu mulţi ani, adolescent fiind, am fost la un moment dat fascinat de povestirea lui Isaac Asimov, „Eu, robotul”, mai precis de posibilitatea ca la un moment dat să se ajungă până acolo încât roboţii să capete conştiinţă, sentimente şi să devină asemeni oamenilor. Aveam ascuza vârstei, culturii puternic incomplete, necunoaşterii lucrării demonice şi multor altor cauze.

Scuzele acestea nu mai pot funcţiona în cazul unor onorabili şi de loc puberi aleşi ai neamurilor, importanţă membri ai Parlamentului European, care vor să dea roboţilor o personalitate electronică, cu drepturi şi responsabilităţi, asemănătoare celei umane.

Mai precis, puternica Comisie pentru afaceri juridice şi drepturile omului a aprobat, în ianuarie 2018, proiectul de raport al lui Mady Delvaux, parlamentar luxemburghez pentru ceea ce este descris de către critici şi oponenţi ca fiind o „cartă a drepturilor” roboţilor.

Această iniţiativă parlamentară este puternic contestată de comunitatea ştiinţifică din domeniul AI (inteligenţa artificială), astfel că recent, un grup de 156 de experţi de vârf în robotică şi AI din 14 ţări, jurişti de marcă şi chiar CEO-uri, au trimis UE o scrisoare deschisă în care este condamnată încercarea UE de a impune reglementări „lipsite de sens” şi „lipsite de pragamatism”, care violează drepturile omului.

În EuroNews din 13 aprilie, scrisoarea este menţionată în articolul  „Robot rights violate human rights, experts warn EU”, experţii punând în discuţie însăşi capacitatea intelectuală şi discernământul parlamentarilor atunci când consideră că propunerea, care a fost aprobată printr-o rezoluţie de către Parlamentul European anul trecut, se bazează pe o percepţie asupra roboţilor „deformată de literatura science fiction şi de unele anunţuri senzaţionaliste făcute de presă recent”.

Cei 156 afirmă că: Crearea unui statut legal de persoană electronică este ideologică, lipsită de sens şi lipsită de pragmatism.

Fondul dezbaterii dintre parlamentari şi oamenii de ştiinţă este un paragraf din acest raport al comisiei care propune ca roboţii cu abilitate de a învăţa să primească „personalitate electronică”, care ar permite să li se acorde responsabilităţi civile şi legale aplicabile în cazuri de daune aduse oamenilor, proprietăţii etc., astfel încât nu creatorii şi producătorii lor să răspundă pentru acestea, ci chiar „persoanele elecronice”. De fapt, lobiştii acestei reglementări porneşte în mare parte chiar de la aceştia din urmă.

Autorii scrisorii propun, dimpotrivă, reglementări cât mai stricte legate de proiectare şi construirea roboţilor pentru a avea asigurarea că aceştia nu vor ajunge să facă rău oamenilor şi afirmă că acordarea de drepturi roboţilor violează în sine drepturile omului.

Un statut legal al acestora nu poate deriva de la modelul persoanei naturale, căci atunci ar trebui ca roboţii să aibă drepturi umane, cum ar fi dreptul la demnitate, la integritate, la remunerare, la cetăţenie şi toate celelalte drepturi umane, ceea ce ar fi în contradicţie cu reglementările actuale privind drepturile omului.

De aici şi până la formulele din titlul acestui text nu mai e niciun pas: suntem chiar în acea lume în care am putea ajunge să fim conduşi, supravegheaţi, disciplinaţi, modificaţi, de către roboţi, slugile de mare încrederea ale maeştrilor întunecaţi ai noii lumi.

Întreaga scrisoare o găsiţi aici.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.