Credinţa şi limba sunt stâlpii identităţii noastre – Ioan Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române

Prof. univ. Ioan Aurel Pop a evidenţiat în prelegerea susţinută vineri în faţa clericilor din Sibiu că limba şi credinţa reprezintă stâlpi ai identităţii noastre.

Invitat de onoare al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, Ioan Aurel Pop a trecut în revistă principalele elemente de cultură, limbă și credință care i-au ținut pe români uniți de-a lungul secolelor și care au contribuit la realizarea unirii într-un singur stat.

Dacă ar fi să stabilim împreună care sunt stâlpii identității noastre, ei trebuie să fie la fel cam la fiecare națiune (…) La noi, cred că alături de credință, limba a fost factorul fundamental, a subliniat preşedintele Academiei Române.

ioanaurelpoplaconferinţă

În prelegerea intitulată „Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului unitar modern”, el a remarcat că „forța de coeziune a credinței ne-a așezat împreună” și „ne-a ținut uniți”.

„Cea mai mare primejdie care s-a ivit la finalul Evului Mediu a fost momentul Reformei protestante, care aici, la Sibiu, a avut ecou prin comunitatea sașilor”, a spus domnia sa şi a evidenţiat că „termenul etnic «valah» are și componentă religioasă, pentru că în loc să ne zică uneori «schismatici» sau altfel, ne ziceau «valahi» și prin aceasta înțelegeau creștini răsăriteni, pentru că eram singurul popor din această zonă care eram de credință a Răsăritului”.

În acest sens, Preşedintele Academiei Române a făcut referire la remarca lui Nicolae Iorga care a spus că „taina cea mare a supraviețuirii noastre” a avut „două elemente de bază: Biserica și satul.”

„Prin sat și prin Biserica ținută de preoți care erau și învățătorii poporului am reușit să păstrăm credința. Păstrându-ne, credința ne-am păstrat și naționalitatea” , a spus Ioan Aurel Pop în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Mai multe: http://basilica.ro/presedintele-academiei-romane-la-conferinta-preotilor-din-sibiu-credinta-si-limba-sunt-stalpii-identitatii-noastre/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.