Intervenţia „Amicus Curiae” în ceea ce priveşte constituţionalitatea procedurii adoptării Legii de revizuire a constituţiei pentru modificarea Articolului 48(1)

DOMNULE PREȘEDINTE

 

Subscrisele Asociaţia „Alianţa Familiilor din România” și Asociaţia „PRO VITA” Bucureşti depunem prezentul

 

AMICUS CURIAE

Prin care vă solicităm să constatați că Legea nr. 569/2016 respectă limitele revizuirii în conformitate cu art. 152 din Constituția României.

Potrivit art. 23 din legea 47/1992 coroborat cu 6 alin. 3 teza a II-a și alin. 4 din Legea 3/2000 modificată, proiectul legii constituționale adoptate de fiecare Cameră trebuie verificat de Curtea Constituțională, obiectul verificării constituindu-l depășirea sau nu a limitelor revizuirii, iar nu și alte aspecte de procedură.

Or, în condițiile în care proiectul legii constituționale a fost adoptat în forma și formularea ce a primit deja avizul favorabil al Curții Constituționale prin decizia nr. 580/2016, vă rugăm să constatați că Legea nr. 569/2016 nu depășește, ci respectă limitele revizuirii, în conformitate cu art. 152 din Constituția României.

În subsidiar, în măsura în care apreciați că se impune verificarea procedurii de vot, vă rugăm să luați în considerare următoarele aspecte:

  1. Camera Deputaţilor şi-a dat votul asupra inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției la 09.05.2017, considerându-se legal învestită în temeiul unui regulament ce se bucura de prezumţia de constituţionalitate la acea dată.

Modificările aduse Regulamentului Senatului privitor la procedura de vot în cazul iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, adoptate la data de 21.04.2017, au fost sesizate pentru neconstituționalitate la data de 30.05.2017, ulterior votului Camerei Deputaților asupra inițiativei de revizuire.

Aşadar, considerăm că votul dat propunerii legislative în Cameră este valid, întrucât decizia Curții Constituționale nr. 431 din 21 iunie 2017, referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1491, art. 1492 alin. (6), art. 1493 și art. 1494 din Regulamentul Senatului, produce efecte numai pentru viitor, în temeiul art. 147(4) din Constituție.

  1. Pe de altă parte, Curtea, prin decizia amintită, consacră ideea bicameralismului perfect şi egala legitimitate a camerelor Parlamentului în procedura de revizuire a Constituţiei, voinţa niciuneia neputând prevala asupra celeilalte, astfel încât ordinea în care s-a votat nu e de natură să producă vreun prejudiciu în procesul de deliberare, nefiind vorba, ca în cazul celorlalte proceduri, despre Cameră de reflecţie și Cameră decizională.

Chiar în situaţia declarării, ulterior votului din Camera Deputaţilor, neconstituţionale a modificărilor aduse la Regulamentul Senatului, în situaţia de nereglementare a ipotezei de faţă, Curtea arată în decizia amintită că procedura de revizuire nu impunea stabilirea unei anume prime camere de sesizat, sesizarea camerelor fiind lăsată la latitudinea iniţiatorului[1].

Or, în speţă, a sancţiona ordinea de vot în camere, în condiţiile sus expuse, şi a lipsi de efecte ca „viciat” votul de adoptare a revizuirii dat în ambele camere, în condiţii de perfectă egalitate de legitimitate deliberativă, ar însemna a sancţiona nu rezultatul deliberării (cu nimic viciat în substanţă) ci tocmai pe iniţiator – cetăţenii semnatari ai inițiativei – în ocrotirea intereselor căruia se presupune că se acţionează atunci când se invocă faptul că acesta ar fi învestit ca primă cameră Senatul şi nu Camera Deputaţilor.

Cu alte cuvinte, s-ar invoca protejarea dreptului iniţiatorului de a alege prima cameră sesizată, pentru a obţine ca efect invalidarea adoptării propunerii sale legislative, deşi iniţiatorul nu a fost în nici un fel păgubit prin adoptare şi nici nu şi-a manifestat vreo nemulţumire cu privire la ordinea de vot în camere.

Cu înaltă consideraţie,

/Ss/

Dr Petre Costea

Alianța Familiilor din România  www.alianta-familiilor.ro

 

Bogdan Stanciu

Asociația PRO VITA București    www.asociatiaprovita.ro

 

 

DOMNULUI PREȘEDINTE AL CURȚII CONSTITUȚIONALE A ROMÂNIEI

 

[1] Decizia Curții Constituționale a României nr. 431/21.06.2017, https://www.ccr.ro/files/products/431.pdf, para. 30

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.